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Abstract: 

If a facility has been totally destroyed by fire the asbestos NESHAP does not apply to subsequent 
activities. If the facility is only partially damaged, the NESHAP applies to the portion which remains 
standing. The asbestos waste disposal standard applies to all friable asbestos mixed in with rubble 
created from a demolition operation that is subject to any of the work practice standards of 40 CFR 
61.147. 

The work practice standards of 40 CFR 61.147(d) through (g) and the waste disposal standards of 40 
CFR 61.152 apply to all ordered demolitions unless the owner or operator can demonstrate to the air 
pollution control agency's satisfaction that the facility contains less than 260 linear feet and 160 square 
feet of friable asbestos. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION 5 
230 SOUTH DEARBORN ST. 
CHICAGO, ILLINOIS 60604 

NOV 1986 

J. Thomas Tucker III 
Environmental Scientist 
Division of Air Pollution Control 
Ohio Environmental Protection Agency 



P.0. Box 1049 
Columbus, Ohio 43216 

Dear Mr. Tucker: 

Thank you for your August 29, 1986 letter requesting clarification of the asbestos National Emission 
Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) as it pertains to ordered demolitions of facilities that 
are structurally unsound and in danger of imminent collapse. I forwarded your questions to the 
Stationary Source Compliance Division and the Emission Standards and Engineering Division of the 
U.S. Environmental Protection Agency (U.S. EPA). The answers that follow represent a coordinated 
U.S. EPA response. 

Your first question asks what additional criteria are to be used to demonstrate that a facility is 
"structurally unsound" and "in danger of imminent collapse", and what government agency orders are 
acceptable to invoke this provision. U.S. EPA does not have any additional criteria for such 
demonstrations. However, such determinations should be made by civil engineers or building inspectors 
who are trained to make these decisions. The order should come from a government agency that 
regulates building safety. The fact that the facility is "off limits" or has been declared unusable is 
insufficient grounds for invoking this provision. 

Your second question asks to what extent the work practice and waste disposal standards apply to fire­
damaged buildings, when the fire is not part of a demolition operation. The standards only apply to 
activities and events that are part of a demolition or renovation operation, and to any associated waste 
handling. If the fire has totally destroyed the facility, then the asbestos NESHAP does not apply to any 
subsequent activities. If the fire has only partially damaged the facility, then the notification, and work 
practice and waste disposal standards apply to any subject demolition or renovation operations 
conducted on that portion of the facility that remains standing. Wrecking that portion of the facility 
constitutes "demolition", or an "ordered demolition" if the proper criteria are met. Restoring the 
remaining portion without wrecking or taking out load-supporting structural members constitutes 
renovation. 

The asbestos waste disposal standard applies to all friable asbestos mixed in with rubble created from 
a demolition operation that is subject to any of the work practice standards of 40 CFR 61.147. All 
asbestos-containing debris at such demolitions must be handled without generating visible emissions to 
the outside air and must be buried. The standard makes no distinction in this matter between large and 
small pieces of friable asbestos. Any waste disposal site must meet the requirements of 40 CFR 
61.156. Hence, one acceptable alternative would be to cover the debris on-site within 24 hours with at 
least 6 inches of compacted nonasbestos-containing material. However, bulldozing the waste into the 
basement would have to be accomplished without generating visible emissions Whether or not the 
asbestos-containing rubble is created from a subject demolition operation, there may be cases where 
on-site disposal of the rubble would be environmentally preferable to off-site disposal. Of course, on­
site disposal must not violate any State or local regulations. 

Your last question asks if the work practice and waste disposal standards apply to ordered demolitions 
for facilities that contain less than 260 linear feet of friable asbestos materials on pipes and less than 
160 square feet on other facility components. The work practice standards of 40 CFR 61.147(d) through 
(g) and the waste disposal standards of 40 CFR 61.152 apply to all ordered demolitions unless the 
owner or operator can demonstrate to the air pollution control agency's satisfaction that the facility 
contains less than 260 square feet of friable asbestos. This demonstration should be done by means 
other that an inspection of the structurally unsound facility (e.g., a prior inspection, plans). U.S. EPA 
does not intend that owners or operators inspect facilities that are in danger of imminent collapse in 
order to estimate the approximate amount of friable asbestos material present. 

I trust the above guidance will assist State and local agency inspectors in Ohio in properly interpreting 
the asbestos NESHAP, and will contribute to your development of state asbestos removal rules. By 



copy of this letter, I am also distributing this guidance to the asbestos NESHAP coordinators in the 
other five Region V states. 

Sincerely yours. 

Bruce A. Varner 
NESHAP Coordinator 
Air Compliance Branch (5AC-26) 


